Press "Enter" to skip to content

Vama Nădlac: Românii și-au creat propriul infern. Risc ridicat de epidemie

La Vama Nădlac românii se înghesuie să între în țară crescând astfel riscul epidemiologic, doar pentru că mulți dintre aceștia nu conștientizează pericolul. Cu cât se aglomerează mai tare cu atât riscyul epidemiologic este mai mare. O buna parte dintre aceștie nici măcar nu poartă mască.

Situația prezentată pe Poliția de Frontieră arată că intrarea în țară se face pe 7 artere, în timp ce alte 4 sunt destinate ieșirii din țară. Potrivit autorităților, timpii de asteptare sunt foarte ridicați din cauza anchetei epidemiologice efectuate la intrarea în țara. Pe sensul de ieșire din România se înregistrează, de asemenea, valori mari de trafic și se fac verificări amănunțite ale autorităților de frontieră ungare.

Șituația pare că a scăpat de sub control la Vama Nădlac, deși la punctul de frontieră au fost trimiși și jandarmii, potrivit Digi 24. În momentul de față sunt sute de oameni care pur și simplu se înghesuie în Vama Nădlac de mai bine de 24 de ore fără să respecte vreo măsură de precauție împotriva coronavirusului.

Traficul rutier prin acest punct de frontieră nu a fost deschis de mult timp , și cu toate acestea, Vama Nădlac este plină de mașini, atât pe sensul de ieșire, cât și pe cel de intrare în țară. Autoritățile române și maghiare au decis deschiderea punctului de trecere a frontierei Borș ca urmare a situației din Vama Nădlac I. 

Vama Nădlac: Românii și-au creat propriul infern

Deși oficial timpii de așteptare pe site-ul Poliției de Frontieră sunt de 10 numite, realitatea stă cu totul și cu totul diferit, astfel că aceștia șunt și de 50 de ori mai mari. Pentru a ajunge față în față cu autoritățile un român trebuie să aștepte până la 480 de minute (cel puțin 8 ore). În schimb, dacă vrea să iasă din țară, un român va trebui să aibă răbdare cel puțin 90 de minute, anunță Mediafax.

Deși, s-au suplimentat benzile de intrare, sunt foarte multe autoturisme care intră în țară și foarte mulți cetățeni care vin pe jos. Cei din urmă reprezintă pericolul cel mare pentru epidemia de coronavirus pentru că aceștia nu respectă nici o distanțare socială. Potrivit RFI, aceștia sunt aduși de diferite firme din Ungaria și Austria, sunt aduși până undeva în apropierea frontierei, sunt debarcați și de acolo intră pe jos în România.

„Practic, acești oameni sunt aduși în Ungaria cu microbuze sau autocare și coboară în apropierea ultimei benzinării înainte de granița cu România. De acolo, unii vin cu taxiurile la frontieră. Alții merg pe jos, cu bagajele după ei, câțiva kilometri”, spun jurnaliștii RFI.

Vama Nădlac: „Stăm ca oile în țarc!”

În Vama Nădlac au fost aduși și polițiști de frontieră din județul Bihor. Cu toate acestea, numărul celor care vor să intre în România este încă foarte mare. S-a lucrat chiar și pe șapte benzi, dar formalitățile durează mult. După ce trec de controlul de rutină al polițiștilor de frontieră, cei care intră în țară sunt preluați de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, pentru triajul epidemiologic.

Românii are așteaptă de ore bună să intre în țară au răbufnit, răbdare acestora fiind pusă la încercare în aglomerația din Vama Nădlac.

„Vrem dreptate și respect în țara noastră. Vrem locuri de muncă în țara noastră, drepturi pentru copii și pentru familiile noastre, să nu mai fim slugi. Stăm ca oile în țarc și nu putem intra în țara noastră. România e a noastră! Suntem în Uniunea Europeană nu se poate așa ceva! Vin 8 km pe jos și mai stau ore întregi aici?
Nu se mai poate! Să facă ceva!”, psune unul dintre românii care a încercat să intre în țară, citat de Aradon.

30.000 de români prezenți în vămile României

Se pare că românii nu mai trebuie să așteptă în punctul de frontieră din vestul țării, anunță Antena 3. Astfel că, prin punctele de trecere a frontierei de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de frontieră, duminică, 29.072 de persoane, cetățeni români și străini,  dintre care 16.987 pe sensul de intrare în țară și 12.085 pe sensul de ieșire, precum  și 13.552 mijloace de transport.

La granița cu Ungaria, în intervalul precizat, fluxul de pasageri a fost de 20.999 de persoane, dintre care 12.886 pe sensul de intrare și 8.113 pe cel de ieșire din România, cu 9184 de mijloace de transport.

Cum văd politicienii situația din Vama Nădlac

Premierul Ludovic Orban spune că a dar ordin să fie luate măsuri pentru fluidizarea traficului la graniţe şi a precizat că la Vama Nădlac a fost un val de veniri în ţară, determinat probabil de hotărârea CNSU de a menţine carantina instituţionalizată doar la cerere.

„Am avut o analiză cu reprezentanţii Ministerului de Interne, DSU şi cu toate celelalte entităţi implicate şi am dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului la graniţe. Faţă de ritmul normal de intrări în ţară, care era un ritm de aproximativ 3.000 de persoane, pur şi simplu a fost un val de veniri în ţară. Acest val, cel mai probabil, a fost determinat de decizia CNSU de a păstra carantina instituţionalizată numai la cerere şi instituirea obligativităţii izolării la domiciliu a celor care vin din străinătate. Şi pur şi simplu a fost un val”, a declarat Ludovic Orban aseară, citat de Agerpres.

Acesta afirmă că a cerut direcţionarea fluxurilor de pasageri către toate intrările în ţară, creşterea numărului de posturi la care se operează datele şi asigurarea măsurilor necesare pentru păstrarea distanţei fizice.

„Am dispus toate măsurile care se impun: direcţionarea fluxurilor de pasageri către toate intrările în ţară; creşterea numărului de posturi la care se operează practic datele la intrarea în ţară; asigurarea măsurilor care sunt necesare pentru a păstra distanţa fizică în aşteptarea care – vrei, nu vrei – va exista în continuare, dacă se menţine acest flux uman; deschiderea, repet, a tuturor punctelor de trecere şi a celor care erau dedicate numai pentru transportul de marfă şi pentru intrarea în ţară a celor care vin cu transport de persoane”, a mai afirmat Ludovic Orban.

De asemenea, un foarte mare număr de persoane, peste 1.200 de persoane, pur şi simplu au venit pietoni, cel mai probabil nu au utilizat mijloace de transport personale sau care să-i aducă până la graniţă.

„Au utilizat alte mijloace de transport, probabil pe teritoriul Ungariei au apelat la firme sau au aterizat pe aeroport, care i-au lăsat şi la 4-5 km de graniţă”, a spus Orban.

Autorităţile din Arad au amenajat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, culoare ca la aeroport, măsura fiind luată pentru a se putea menţine distanţa între oameni, în condiţiile în care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a atras atenţia că există risc de răspândire a noului coronavirus.

Ciolacu vrea culoare aeriene

Pe de altă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu este de părere că Guvernul trebuia să facă poduri aeriene pentru a evita această situaţie, aşa cum s-a întâmplat când românii au fost expediaţi la sparanghel.

„Se ştia de acest val. Noi am fost în stare să scoatem oameni din carantină de la Suceava, să-i urcăm în avioane, să-i trimitem la sparanghel. Acelaşi lucru ar fi trebuit să facem pentru români şi când îi aducem în ţară. Trebuiau făcute poduri aeriene sau culoare speciale pentru intrare în ţară. Organizat din timp acest lucru, fiindcă aveau informaţii că se vor deplasa – şi să respectăm românii”, a declarat Ciolacu la România TV.

Potrivit lui, am fost la fel de indolenţi, am lăsat lucrurile să meargă de la sine şi se întâmplă ce se întâmplă. „Expunem oamenii. Trebuiau organizate poduri aeriene de către Ministerul Transporturilor să aducem românii în ţară la fel cum am făcut şi când a fost nevoie să-i expediem la sparanghel”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply