Press "Enter" to skip to content

BNR nu vrea dublarea plafonului la Noua Casă

BNR nu este de acord cu o dublare a plafonului de la Noua Casă până la 140.000 de euro, afirmând că o majorare a acestuia trebuie tratată cu mare prudență.  

„Propunerea pe care o are Guvernul în momentul de faţă de majorare a plafonului pentru noua primă casă are în vedere a păstra o piaţă care poate, altminteri, să fie sub presiune, legat de faptul că unii oameni câştigă mai mult, alţii mai puţin, unii stau pe ajutoare de şomaj… Situaţie care nu încurajează, în orice caz, investiţiile imobiliare. Punctul de vedere al Direcţiei din care fac parte este că o majorare a plafonului trebuie tratată cu foarte multă prudenţă”, a declarat Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de Stabilitate din Banca Naţională a României (BNR).

A existat chiar şi în CNSM o propunere în acest sens, respectiv de transformare mai degrabă într-un program cu caracter social a sistemului de Prima Casă.

„El se transformase într-un program care ducea la cumpărarea de case de vacanţă, case pentru închiriere, or nu aici este obiectivul pe care l-a avut Guvernul în momentul în care a lansat acest program”, a mai spus Rădulescu.

BNR nu e de acord cu dublarea plafonului la Noua Casă

Potrivit lui, în măsura în care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice la acest program, va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva.

„Sigur că, în măsura în care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice, va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva şi numai dacă are o amploare mare. Dacă se vor da 10.000 de credite este una, dacă se vor da 50.000 de credite este alta”, afirmă oficialul.

Personal, acesta spune că ar fi prudent și nu ar merge la ideea de dublare a plafonului de la 70.000 la 140.000 de euro.

„Ar trebui să o luăm uşor-uşor, în cazul în care va mai fi nevoie. Să nu uităm că înainte de apariţia acelei blestemăţii care a fost darea în plată, piaţa imobiliară se aşezase foarte bine, iar Prima Casă putea foarte bine să dispară. A apărut acea ciudăţenie ca nicăieri pe faţa pământului şi piaţa imobiliară s-a blocat în ultimul hal. Nu suntem acum în această situaţie, dar oricum ar fi mai e de lucru până să avem o piaţă funcţională a creditului ipotecar”, a subliniat oficialul BNR.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *