Press "Enter" to skip to content

România pierde 3 miliarde de euro din cauza majorării pensiilor cu 40%

Comisia Europeană ne-a avertizat că, dacă rectificarea bugetară aprobată în Parlament va intra în vigoare, România pierde 3 miliarde de euro fonduri europene, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Există nu doar avertismente, există discuţii extrem de serioase cu înalţi responsabili, nu doresc să nominalizez, din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Deci este o posibilitate. De asemenea, agenţiile de rating, cu siguranţă, vor schimba ratingul de ţară în mult mai rău, în condiţiile în care aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nu mai vorbim de faptul că pentru aceste cheltuieli, pur şi simplu, nu există bani”, a spus Iohannis.

Acest scenariu este unul de groază, crede șeful statului.

„Daţi-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde fonduri europene, ratingul de ţară va fi retrogradat şi noi nici nu mai avem de unde să luăm bani, pentru că la un rating prost nu mai vine nimeni să dea bani. Este un scenariu pe care l-aş numi de groază”, a susţinut şeful statului.

România pierde 3 miliarde de euro din bani europeni

Potrivit lui, salariile profesorilor şi punctul de pensie vor putea fi majorate doar după ce România iese din actuala criză economică şi finanţele ţării se stabilizează. Rectificarea bugetară a fost adoptată de majoritatea din Parlament condusă de un PSD iresponsabil.

„Este de dorit să crească pensiile, salariile profesorilor, să primească un bonus, este un lucru pe care şi Guvernul şi eu îl doresc, deja pensiile au fost crescute cu 14%. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ţinem cont de contextul în care ne aflăm, suntem în pandemie, în plină criză şi bugetul de stat este deja sub presiuni uriaşe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD iresponsabil ar împovăra bugetul de anul viitor cu 6% din PIB. Or, acest spaţiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte pentru a da în această zonă. Or, de peste tot deja banii au fost reduşi la un minim. Aşadar, chiar dacă ne dorim ca aceste creşteri să intre în vigoare, trebuie să aşteptăm momentul prielnic, care acum, din păcate, nu este”, a explicat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că doreşte evitarea creşterii taxelor şi nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply