Press "Enter" to skip to content

Șoferii sunt amendați dacă nu au RCA în original la ei. AURSF cere schimbarea legii

Asociațiile pentru protecția consumatorilor de produse financiare cere ASF schimbarea Normei 20, astfel încât șoferii să nu mai fie amendați deși au RCA plătit. 

Astfel, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a cerut conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să fie de acord cu modificarea urgență a alin. (11) de la articolul 10 din cadrul Normei RCA nr. 20/2017.

În baza formulării actuale, mulți șoferi sunt amendați de reprezentanții Poliției Rutiere atunci când nu au asupra lor exemplarul original al poliței RCA, în ciuda faptului că și-au respectat obligația legală de
încheiere a asigurării.

Amenzile sunt de 1.000-2.000 lei și sunt însoțite și de reținerea certificatului de înmatriculare.

Propunerea AURSF vizează modificarea urgență a acestui punct, asigurații putând face dovadă și cu polița RCA în format electronic, dar și prin consultarea online a bazei de date administrate de BAAR și prezentarea
dovezii autorității abilitate.

De asemenea, AURSF solicită conducerii ASF să corecteze rapid și alte elemente care țîn de digitalizare, în beneficiul asiguraților și al păgubiților, cum ar fi, de exemplu, acceptarea realizării digitale a constatului amiabil.

Șoferii sunt amendați deși au RCA plătit

Redăm mai jos scrisoare integrală:

„Catre,

AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ

Stimate domnule presedinte,

Am participat activ, în ultimele săptămâni, la efortul de modificare a Normei 20, pentru a reduce tensiunile existente în piață, care îi afectează în mod semnificativ pe consumatori, atât din ipostază lor de asigurați, cât și în aceea de păgubiți și suntem convinși că, atât colegii dumneavoastră din ASF, cât și ceilalți stakeholderi, au apreciat contribuția noastră constructivă, axată pe soluții care să poată rezolva cât mai multe dintre problemele existente.

Din păcate, dezbaterea – care a avansat destul de mult în urmă întâlnirilor avute – a fost amânată până la începutul lunii septembrie, la inițiativa mai multor stakeholderi. Acest lucru este de natură să-i afecteze în mod negativ pe consumatorii utllizatori de servicii financiare, care așteptau cu speranță rezolvarea cât mai rapidă.

Una dintre acestea o reprezintă amenzile primite de șoferii care, deși au încheiat asigurarea RCA, nu au în mașină exemplarul original al acesteia atunci când sunt opriți pentru control de reprezentanții Poliției Rutiere.

Acest lucru a fost semnalat de curând și în mai multe articole de presa, amenizile pentru neprezentarea asigurării în original fiind cuprinse între 1.000 și 2.000 lei, fiind însoțite și de reținerea certificatului de înmatriculare.

AURSF consideră că, într-o perioada în care, atât la nivel european, cât și național, digitalizarea reprezintă un obiectiv de prima importantă, menținerea acestei prevederi reprezintă un anacronism grav.

Pe de altă parte, în condițiile în care verificarea pe internet poate fi făcută de orice persoană, într-o baza de date publică, acest lucru apare cu atât mai nedrept și mai frustrant pentru asigurații RCA, pedepsiți doar pentru că nu au asupra lor în original un document, în ciuda faptului că și-au îndeplinit obligația de încheiere a asigurării RCA.

AURSF face un apel public la dumneavoastră ca, ținând cont de acest aspect, să fiți de acord cu modificarea urgență a Normei 20 care se referă la acest aspect, cu care toți stakeholderii au fost în principiu de acord, urmând că modificarea punctelor care vizează modificari de mai mare anvergură, asupra carora exista încă divergente între stakeholderi, să aibă loc ulterior, în cursul acestui an.

Concret, AURSF va solicită modificarea în regim de urgentă a art. 10, alin. (11) după cum urmează: (11) Dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate o constituie:

  • a) polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, care poate fi prezentată în format fizic sau în format electronic
  • b) dovada asigurării de răspundere civi1ă a vehiculelor, eliberată de asiguritorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în acestea, sau poliă de asigurare de frontieră pentru vehiculele inmatriculate sau inregistrate în afară Spaliului Economic European gi a Confederației Elveliene.
  • c) de asemenea, asiguratul RCA poate face dovadă încheierii asigurării RCA inclusiv prin consultarea online a bazei de date administrate de BAAR și prezentarea dovezii autorității abilitate.

De asemenea, considerăm că și alte elemente care țin de digitalizare ar trebui să fie rapid corectate, în beneficiul asiguraților și păgubiților, cum ar fi de exemplu, constatul amiabil, a cărui întocmire digitală ar trebui să constituie o prioritate a modificărilor legislative atât pentru ASF, cât și pentru Parlamentul României”.

 

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply