Press "Enter" to skip to content

STUDIU: Aproape opt milioane de români joacă jocuri video, fie din plictiseală sau pentru a se relaxa

Aproape opt milioane de români joacă jocuri video pe smarphone-uri, tablete, PC-uri și console,  se arată în studiul „Utilizatorii de jocuri video din România” realizat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).

Astfel că, dintre cei 7,9 milioane de români cu vârste între 15 şi 64 de ani, mai mult de jumătate (52%) sunt bărbaţi şi 48% sunt femei. Totodată, 39% dintre jucătorii adulţi au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare), aproape jumătate (48%) dintre aceştia sunt căsătoriţi sau în uniune consensuală.

Un roman se joacă, în medie, pe 2 – 3 dispozitive, în timp ce platformele cele mai populare pe care românii le utilizează sunt:

  • telefonul mobil (64%),
  • PC/laptop (60%),
  • tablete (20%)
  • console (15,5%).

În plus, jocurile online sunt preferate de 14,3% dintre jucători, iar jocurile din social media, 6,7% dintre aceştia.

Comportamentul de cumpărare al românilor

Cu privire la achiziţia de jocuri video, 45% dintre români plătesc pentru acestea, în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenţi. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online, precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%).

De asemenea, dintre cei care se joacă pe consolă:

  • 48% utilizează Playstation 4,
  • 18% Xbox One,
  • 10% Playstation 3
  • 9% Nintendo Switch.

Peste două treimi (68%) din totalul jucătorilor de console plătesc lunar 46 de lei.

Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menţionat la o distanţă considerabilă de iOS (15%), iar suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.

Pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%) şi suma pe care o cheltuie într-o lună aceştia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei.

Jocurile ne relaxează

Șapte din zece jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorinţa de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru cinci din zece jocuri sunt un hobby. În acelaşi timp, 40% dintre cei chestionaţi afirmă că se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăţa ceva nou.

Aproape toţi respondenţii au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menţionând că se joacă şi la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun.

De asemenea, jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenţi, urmate de cele single player (47%). În ceea ce priveşte tipul jocurilor, în topul preferinţelor se află jocurile de aventură (54%), jocurile de strategie (51%) sau jocurile de tip “first person shooter” (FPS) – cu 47% dintre preferinţe.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply