Press "Enter" to skip to content

Tătaru: Vom avea o prelungire a stării de alertă doar dacă se impune

Vom avea o prelungire a stării de alertă doar dacă se impune, dar în momentul de față nu poate fi vorba de așa ceva, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Suntem la trei săptămâni de creştere constantă a numărului de cazuri. În măsura în care această evoluţie ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante, am avut discuţii ieri (n.r. – joi), împreună cu domnul prim-ministru, cu cei din HORECA, astăzi s-a constituit grup de lucru tocmai pentru acele măsuri şi norme de aplicare în vederea redeschiderii restaurantelor. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări, în condiţiile în care evoluţia nu o va impune nu vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă”, a declarat ministrul Sănătății.

Mai mult, oficialul spune că, dacă până acum aveam o rată de infectare de 0,7%, în ultimele săptămâni aceasta a ajuns la 1,4%. Practic s-a dublat.

Prelungire a stării de alertă: Asimptomaticii își asumă responsabilitatea

Potrivit lui, în acest moment, nu este acest pericol al stării de urgenţă, se gestionează numărul de cazuri şi crede ca şi evoluţie până pe 15 iulie dacă este necesară prelungirea stării de alertă sau nu. 

În cazul pacienţilor asimptomatici, evaluarea acestora se face de către medicul curant.

„Acel medic curant are şi o asumare a deciziei pe care o ia de externare sau nu. Se poate face o externare la cerere în condiţiile în care şi medicul şi pacientul îşi asumă acea externare. (…) Recomandarea de izolare trebuie să existe, iar în condiţiile în care cel externat îşi asumă acea externare, ştiindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologică îl implică, atunci poate intra sub incidenţa acelui 352 din Codul penal”, a atenţionat ministrul Sănătăţii.

Declaraţiile au fost făcute după o întâlnire de lucru a premierului Ludovic Orban cu miniştri şi şefi de instituţii cu atribuţii de control în contextul crizei COVID-19.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *