Press "Enter" to skip to content

Turcia și China investesc în autostrăzi special pentru a ocoli România

Turcia şi China investesc în autostrăzi în Serbia pentru ca traficul de mărfuri dinspre Asia să ocolească România, a declarat şeful grupului de lucru pentru Infrastructură din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), Ion Lixandru.

„Turcia și China investesc în infrastructura din Serbia tocmai pentru a ocoli România, ceea ce nu este în regulă. Cred că Moldova o să vină şi ea în Uniunea Europeană, dar cred că exact cum bulgarii au nevoie de Balcanii de Vest, noi avem nevoie de Moldova. Dar numai împreună cu bulgarii putem intra în Schengen, Schengen care ne-ar aduce mai multe avantaje decât toate autostrăzile şi trenurile rapide şi liniile de avioane, pentru că încă blocăm marfă şi pasageri şi frontierele de sud cu Bulgaria şi de vest cu Ungaria între 6 şi 24 de ore”, a mai spus Lixandru.

Acesta punctează și faptul că toate acestea ar avea un efect pozitiv și pentru turism şi toată colaborarea care ar putea fi între România şi Bulgaria şi pe industria alimentară – ei sunt foarte buni cultivatori, noi avem zone de procesare.

Turcia și China investesc în autostrăzi special pentru a ocoli România

Reprezentantul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României a propus realizarea unei hidrocentrale pe Dunăre, pentru creşterea cooperării regionale dintre România şi Bulgaria.

„Se poate lucra transfrontalier, se pot deschide investiţii pe Dunăre – şi un proiect pe care vi-l propun ar fi reluarea discuţiilor pentru o hidrocentrală pe Dunăre, care să aibă capacitatea să şi reprezinte infrastructură de cale ferată şi ar lega Sofia de Bucureşti. Nu numai că ar lega Sofia de Bucureşti, ci ar lega Salonicul şi Atena şi toată zona de sud”, a mai spus reprezentantul CDR.

Expertul crede că doar împreună cu Bulgaria avem o șansă.

„Să nu uităm că Balcanii sunt cam izolaţi şi din punct de vedere al securităţii pe Dunăre şi pe Marea Neagră. Sunt multe lucruri care pot deveni mult mai atractive dacă, împreună cu bulgarii, am fi o contrapondere a ţărilor de la Vişegrad, care îşi apără foarte bine interesul”, a precizat Ion Lixandru.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *