Press "Enter" to skip to content

Firea: Persoanele infectate cu coronavirus, fără simptome sau cu forme ușoare, să stea în casă

Românii cu COVID-19, fără simptome sau cu forme ușoare, ar trebui să stea în casă, în izolare, dacă doresc acest lucru, spune primarul Bucureștiului, Gabriela Firea. 

Aceasta este de părere că, nu ar fi rău ca Ministerul Sănătăţii să revizuiască politica epidemiologică în acest moment, pentru a permite bolnavilor să stea acasă.

„Mulţi au sunat şi au întrebat cum se poate face ca rezultatul testului să fie comunicat doar persoanei testate şi să nu se urmeze procedura legală, şi anume spitalul sau clinica privată să transmită imediat rezultatul, dacă este pozitiv, către DSP, care să facă o anchetă epidemiologică. Poate nu ar fi rău ca Ministerul Sănătăţii să analizeze, împreună cu specialiştii, dacă nu s-ar putea ca şi în ţara noastră să se aplice un model european brevetat cu succes în Germania, de exemplu, ca persoanele pozitive, dar fără simptome sau cu simptome uşoare, pe o declaraţie pe proprie răspundere a sa şi a familiei, să rămână acasă, dacă există posibilitatea”, a declarat Firea.

Românii cu COVID-19, fără simptome sau cu forme ușoare, să stea în casă

Edilul a afirmat că poate în acest fel, populaţia ar fi şi mai dornică să se testeze, să afle starea de sănătate şi nu ar mai fi această reticenţă în ideea că dacă testul este pozitiv, automat urmează internarea.

„Aceasta este procedura stabilită în acest moment de către Ministerul Sănătăţii, ea trebuie să fie respectată de către toate autorităţile centrale şi locale şi de către toate persoanele, şi atunci noi nu avem cum să venim cu o hotărâre la nivel local peste o reglementare naţională. Dar având în vedere acest exemplu, şi având în vedere numărul mare de bucureşteni care sună, în ultimele două zile, şi spun că ar vrea să se testeze, dar nu doresc internarea, poate că nu ar fi rău ca Ministerul Sănătăţii să revizuiască politica epidemiologică în acest moment”, a afirmat Gabriela Firea.

Testare masivă pentru România

Gabriela Firea consideră că revenirea la o viaţă normală, repornirea economiei şi lupta tuturor autorităţilor, centrale şi locale, pentru păstrarea locurilor de muncă trebuie să fie însoţite de o testare masivă pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus.

„Trebuie să procedăm aşa cum s-a întâmplat în întreaga Europă şi să testăm masiv persoanele fără simptome, dar care ar putea să aibă teste pozitive şi să reprezinte vectori de transmitere a coronavirusului de tip nou în comunitate fără să dorească, pot să-şi îmbolnăvească familia, prietenii, colegii de serviciu. Am demarat programul Testăm pentru Bucureşti şi vreau să vă spun că în două zile avem 7.768 de bucureşteni care s-au înscris până în acest moment în programul nostru de testare”, a spus Firea.

Testele sunt de tip antigen – cele standard, şi nu cele rapide, care au dat erori. Testele sunt realizate în cele 20 de laboratoare şi nouă spitale de stat şi clinici particulare care sunt afiliate programului demarat de Primăria Capitalei şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale.

„Practic, primăria prin ASSMB decontează suma de 200 de lei direct către spitalul sau clinica ce va realiza aceste teste. Noi ne dorim ca în scurt timp să se acopere prima etapă de testare, cele 11.000 de persoane, şi să trecem la a doua etapă de testare, care va fi demarată chiar în momentul în care se va încheia prima etapă”, a afirmat Firea.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply