Press "Enter" to skip to content

Legea stării de alertă. Ce vom face pentru următoarele 30 de zile

Legea stării de alertă (Legea 55/2020) trasează toate liniile pentru următoarele 30 de zile în România. Astfel că, Guvernul a aprobat hotărârea privind instituirea stării de alertă.

Potrivit proiectului de hotărâre, starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile.

Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea:

  • anexa 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns;
  • anexa 2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor
  • anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc.

„Hotărârea de Guvern, odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă”, a spus Orban.


El a menţionat că, odată cu aprobarea hotărârii, în baza legii, Guvernul are la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile.

„După o analiză a situaţiei din punct de vedere legislativ am organizat această şedinţă de Guvern pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă în conformitate cu prevederile Legii 55 care intră în vigoare începând de astăzi. După cum bine ştiţi, exista temeiul anterior stabilit de ordonanţa 21, în schimb, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentarii, de polemică privitoare la starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare şi să nu avem foarte multe dispute şi polemici decizia de a institui starea de alertă prin hotărâre de guvern în conformitate cu prevederile legii este decizia pe care am adoptat-o”, a spus Ludovic Orban.

Ce spune legea stării de alertă

În cazul de față, în starea de alertă, amenzile pentru cetățeni sunt între 500 și 2500 de lei, potrivit legii 55/2020.

„Prezenta lege are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale”, se arată în articolul 1 al legii stării de alertă.

Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în prezenta lege, precum și, după caz, cele de renunțare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalității de tratament juridic pentru situații identice sau comparabile.

„Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporționale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia și necesare pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor iminente la adresa vieții, sănătății persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale și culturale importante ori a proprietății”, potrivit legii 55/2020.

Guvernul se pregătește pentru starea de alertă

În următoarea perioadă, toate ministerele, toate autorităţile care se află în subordinea sau în coordonarea ministerelor trebuie să fie mobilizate la maxim.

„Ministerul Afacerilor Interne prin poliţie, jandarmerie, poliţia de frontieră şi prin toate structurile, inclusiv prin poliţia locală, care este subordonată operaţional poliţiei naţionale, va trebui să se implice cu toate forţele pentru a asigura respectarea regulilor. Majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor, 98% dintre cetăţenii români sunt oameni cu respect faţă de lege, oameni care respectă regulile, oameni care au fost alături de noi şi a căror responsabilitate a contribuit la ţinerea sub control a epidemiei şi la diminuarea efectelor negative pentru sănătatea şi viaţa oamenilor”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Minoritatea care împrăștie epidemia

Potrivit acestuia, trebuie să fim în continuare alături de români şi să-i ferim de unii care se pare că nu înţeleg, o minoritate care, din păcate, se manifestă de multe ori agresiv şi în sfidarea regulilor.

„Noi trebuie să fim de partea oamenilor corecţi, de partea oamenilor care respectă legea, a oamenilor responsabili, a oamenilor care contribuie la o conduită normală şi firească. Iar aici, trebuie să spunem încă o dată lucrurilor pe nume: cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu cât limităm efectele epidemiei mai mult, cu atât şansa de a reveni la normalitate este mai mare”, a mai spus premierul.

Pentru a putea adopta noi măsuri de relaxare începând cu data de 1 iunie, va trebui ca, în perioada asta, până în data de 1 iunie, măsurile de relaxare pe care le-am adoptat să nu genereze o creştere semnificativă a numărului de persoane infectate.

„Altfel nu numai că nu putem să luăm alte măsuri de relaxare în continuare, ci există riscul să revenim asupra unor măsuri de relaxare care ar putea determina, din cauza unui comportament incorect şi împotriva regulilor, o creştere semnificativă a numărului de cazuri”, a mai declarat Orban.

Ca atare, odată cu adoptarea acestei hotărâri de guvern, în baza legii, vă repet, avem la dispoziţie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply