Press "Enter" to skip to content

Pensionarea anticipată a magistraților, abrogată

Proiectul de lege privind pensionarea anticipată a magistraților a fost abrogat, a anunțat senatorul USR PLUS Simona Spătaru. 

„Am avut două proiecte importante din programul nostru de guvernare pe justiţie, respectiv, am avut o lege prin care am abrogat acea pensionare anticipată, pe care în 2018 a introdus-o PSD prin mâna lui Iordache, Dragnea, Nicolicea, Şerban Nicolae. Au vrut, după cum bine ştim, să-şi apere spatele pentru dosarele penale pe care le aveau. Astăzi am abrogat acea prevedere pentru că, în primul şi în primul rând, sistemul de justiţie are nevoie de a nu fi presat”, a afirmat Spătaru.

Potrivit ei, magistraţii cu vârsta sub 60 de ani, erau puşi în situaţia în care să iasă acum la pensie prin această favoare introdusă de PSD în lege, dar nu pentru că le păsa de modul de lucru al magistraţilor, ci pentru a-i favoriza în situaţiile prevăzute de ei.

„Şi iată că păstrăm în corpul şi în câmpul muncii pe acei magistraţi cu o vechime mai mare de 25 de ani, oameni în puterea de lucru. La 40 şi ceva de ani, ar fi beneficiat de o măsură total nejustificată„, a încheiat Spătaru.

Pensionarea anticipată a magistraților, abrogată

Pe de altă partea, senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat că prin abrogarea iniţiativei legislative privind pensionarea anticipată a magistraţilor PNL a atins un obiectiv important la capitolul Justiţie.

„Majoritatea sănătoasă din Parlament a dovedit, astăzi, că e unită, puternică şi că nu îşi ia înapoi cuvântul dat în faţa cetăţenilor. Măsura aberantă, marca Dragnea-Iordache cu pensionarea anticipată a magistraţilor, introdusă în 2018, prin modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost abrogată. Este un început bun pentru dezamorsarea tuturor bombelor legislative introduse de PSD în Legile Justiţiei şi un semnal important că Parlamentul actual lucrează în beneficiul cetăţeanului şi pentru un stat de drept”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.

Potrivit vicepreşedintelui liberal al Senatului, acesta era singura soluţie pentru a pune ordine în dezordinea pe care PSD a dorit să o instaureze în sistemul judiciar prin pensionarea anticipată a magistraţilor.

„Rezultatul, în cazul care ar fi intrat în vigoare, ar fi fost unul cu consecinţe grave. Nu doar scăderea severă a efectivului magistraţilor, în special a celor mai experimentaţi dintre aceştia, ce activează la instanţele şi Parchetele superioare, ci şi afectarea calităţii actului de justiţie. Datele statistice scot în evidenţă carenţele privind resursa umană calificată în sistem la momentul actual. Dacă la nivelul anului 2020, 296 magistraţi s-au pensionat, în acest an, şi cifrele sunt numai pentru primele două luni, 97 judecători şi 27 procurori au formulat propuneri de eliberare din funcţie. Este evident că o diminuare a numărului de magistraţi ca urmare a pensionarii anticipate a acestora ar fi perturbat şi mai mult starea de fapt”, a explicat Alina Gorghiu.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply