Press "Enter" to skip to content

Ce preț are un test de coronavirus și unde îl putem face

Dacă doriți să știți ce preț are un test de coronavirus și unde îl puteți face, mai jos, vom detalia acest subiect. Majoritatea locațiilor sunt private deocamdată iar costul pentru o testare de COVID-19 este destul de piperat, dar poate fi foarte util dacă doriți să mergeți în vacanță, în lunile ce vor urma. 

Pentru început, mai multe clinici private din România au anunțat că vor face teste de coronavirus, însă prețul pentru acesta este de câteva sute de lei. La fel este vala bil și pentru testul imunologic.

Preț: Un test de coronavirus costă cel mult 350 de lei

Clinicile Intermedicas Concierge Medical și Policlinica Sala Palatului încep de astăzi testarea COVID-19 la cerere, contra cost. Testarea se efectuează în ambulatoriu și este adresată persoanelor care nu prezintă simptomatologie sugestivă de infecție cu COVID-19.

Pentru companiile care doresc testarea angajaților, putem organiza recoltare de probe la sediul companiei, pentru un număr mai mare de 10 persoane. Mai multe informații se pot obține telefonic, la numarul 021 222 1370.

Costul pentru un test PCR este de 350 RON, iar cel pentru anticorpi este 250 RON.

Dacă alegeți Clinica Sante AICI găsiți o listă cu toate locațiile în care vă puteți testa. De asemenea, prețul pentru diferite teste legate de coronavirus în găsiți AICI. 

Testare și la Synevo: Preț de test pentru coronavirus ceva mai mic

Synevo România introduce în oferta comercială testul Real Time PCR pentru diagnosticarea COVID-19, începând de luni, 18 mai 2020.

Testul va fi disponibil numai cu programare prin call-center la numărul 0374.708.807, iar rezultatele vor fi disponibile online și transmise către DSP, conform legislației în vigoare, indiferent dacă sunt negative sau pozitive.

Timpul de eliberare al rezultatelor este de maximum 72 de ore de la  momentul recoltării. Testele pot fi realizate în 31 de centre Synevo din 25 de orașe din țară. Un test de coronavirus (Real Time PCR) are un preț de 285 de lei.

Testul Real Time PCR poate fi solicitat de angajatori pentru reluarea activității profesionale sau de cei care trebuie să se deplaseze în afara țării.

Femeile însărcinate care urmează să nască, persoanele supuse unui transplant, cei care fac hemodializă, pacienții cu imunosupresie sau cu afecțiuni oncologice au nevoie de acest test înaintea internării, chimioterapiei, radioterapiei sau intervențiilor operatorii.

De asemenea, testul se adresează contacților cazurilor confirmate, personalului medical sau persoanelor expuse frecvent, prin natura profesiei, la agenți infecțioși.

Programările pentru testele Real Time PCR se pot face de luni până vineri, în intervalul 7-18, iar prelevarea probelor se face printr-un simplu exsudat nasofaringian. Rezultatele vor fi disponibile online.

Centrele Synevo în care vor fi disponibile testele RT-PCR sunt amplasate în orașele: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sf. Gheorghe, Sibiu, Suceava, Tg. Mureș și Timișoara. Unele dintre centre vor fi dedicate exclusiv testului RT-PCR, iar altele vor avea program specific pentru recoltarea acestor probe.

Testare la Regina Maria

Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, Rețeaua de sănătate Regina Maria s-a mobilizat rapid și și-a îndreptat eforturile către prelucrarea gratuită și depistarea la timp a infecției cu COVID-19 în rândul cadrelor medicale din prima linie. Până în acest moment, laboratoarele Rețelei au prelucrat peste 30.000 de teste RT-PCR, pentru depistarea infecției cu noul tip de coronavirus, 1.84% dintre rezultate fiind pozitive.

Programul de testare legat de infecția cu coronavirus a intrat apoi într-o nouă faza, aceea a testării răspunsului imun la infecția cu COVID-19, pentru anticorpii IgM și IgG. Pe perioada stării de urgență, cadrele medicale din prima linie a luptei cu acest virus beneficiază  de testări serologice gratuite, care joacă un rol important în lupta cu infecția virală.

În continuarea demersului de a sprijini personalul medical din linia întâi, rețeaua de sănătate REGINA MARIA oferă acces gratuit pentru monitorizarea post COVID, tuturor cadrelor medicale, fie că vorbim despre medici, asistenți medicali sau infirmiere. Clinică post COVID urmărește evoluția medicală a persoanelor care au fost infectate și vindecate de COVID-19, atât online, prin intermediul Clinicii Virutale, cât și în locațiile fizice din București.

„Încă de la început, am reușit să ne mișcăm agil și flexibil, printr-un plan de acțiune clar și coerent. Am coagulat multă solidaritate în jurul inițiativelor noastre și, în spiritul safety first, am adresat întâi nevoile cadrelor medicale și pară-medicale din linia întâi. În același timp, am lucrat strâns cu autoritățile de stat pentru a acoperi nevoia de testare a pacienților, iar acum a venit momentul în care putem pune aceste servicii la dispoziția oricui are o suspiciune, la cerere”, a declarat Fady Chreih, CEO Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.

În acest context, Rețeaua și-a extins capacitatea de testare și a pus la dispoziția publicului testarea la cerere prin teste RT-PCR și teste de detectare a anticorpilor COVID-19.

„Știm cât este de important să găsești răspunsul atunci când ai o suspiciune. De aceea, ne bucurăm să anunțăm faptul că acești pacienți se vor putea testa, la cerere, pentru diagnosticarea COVID 19, în locațiile noastre. Am extins capacitatea de testare pentru anticorpii IgM și IgG, astfel că putem să oferim pacienților care s-au întrebat dacă au fost infectați posibilitatea de a vedea dacă au avut într-adevăr virusul și dacă au dezvoltat anticorpi”, completează Fady Chreih.

Pacienții care au o suspiciune și doresc să se testeze pentru diagnosticarea COVID 19, se pot programa pentru testul RT-PCR, contra cost, în punctele de recoltare REGINA MARIA din întreagă țară, începând din 18 mai.

De ce este nevoie de testele serologice

Testele serologice pentru determinarea răspunsului imun joacă un rol important în detectarea și lupta cu infecția virală, identificând persoanele care au dezvoltat anticorpi pentru această.  De asemenea, aceste rezultate și informații ar putea să ajute la o „estimare” privind parcurgerea unei etape importante a pandemiei în România sau a unei predicții mai bune privind valul doi al manifestării epidemiei în România în toamna. Rezultatele vor putea fi folosite împreună cu alte date clinice, la identificarea persoanelor care nu mai sunt succeptibile pentru a dezvoltă infecția și se pot întoarce la muncă, la identificarea persoanelor care vor putea să își doneze plasmă din perioada convalescenței pentru a putea să fie utilizată că tratament alternativ pentru cazurile severe de COVID-19. Testele pentru determinarea anticorpilor IgM și IgG sunt disponibile la cerere, contra cost, în policlinicile și punctele de recoltare REGINA MARIA din București, Brașov și Timișoara, capacitatea de testare urmând să fie extinsă în toate cele 29 de laboratoare ale Rețelei.

preț test coronavirus
Prețul pentru un test de coronavirus variază între 260 și 350 de lei

Cine trebuie să fie testat pentru COVID-19

Autoritățile recomandă că testarea să se efectueze în următoarele situații, doar la recomandarea medicului:

 1.  La persoane care au simptome de infecție respiratorie (debut brusc cu cel puțîn unul dintre următoarele simptome – tușe, febra, dificultate în respirație), inclusiv personal medico sanitar care nu au o altă cauza care să explice simptomele sau nu au o altă cauza care să explice simptomele și au călătorit internațional în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.
 2. La persoane care au simptome de infecție respiratorie și care au intrat în contact apropiat cu o persoană la care s-a confrmat infecția COVID-19. Contact apropiat înseamnă că locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient care are COVID-19, sau au avut contact fizic direct cu o persoană care are COVID-19 fără să se protejeze, sau au intrat în contact cu secreții infecțioase de la o persoană bolnavă, sau a avut contact față în față sau  au stat în aceeași încăpere cu o persoană cu COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pentru o durata de peste 15 minute.
 3. La pacienți asimptomatici înainte de procedura de transplant, la donatorii de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de a dona, la pacienți cu transplant de țesuturi și celule stem hematopoietice aflăți în tratament imunosubpresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare posttransplant (2 teste la 24 de ore interval).
 4. La pacienți care nu au simptome de infecție respiratorie, dar cu imunosubpresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital (2 teste la 24 de ore interval).
 5. La pacienți oncologici fără simptome respiratorii aflăți în curs de chimioterapie și sau radioterapie – de 2 ori pe luna.
 6. La pacienți oncologici fără simptome respiratorii înainte de efectuarea intervențiilor sau a unor manevre invazive.
 7. La persoane care fac hemodializa și au simptome respiratorii.
 8. La persoane care fac hemodializa care au avut contact cu un caz confirmat (2 testări la 6-7 zile interval între testări).
 9. La persoane instituționalizate care au simptome.
 10. La gravide care nu au simptome, dar se află în carantină sau izolare la domiciliu sau au avut contact cu un caz confirmat.
 11. La personalul de îngrijire din cămine de bătrâni – de 2 ori pe luna.
 12. La personalul sanitar care nu are simptome, în a 6-7a zi de la ultimul contact posibil infectant.

Unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical și /sau pacienți prin tehnici RT-PCR, suplimentar față de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le dețîn sau în alte laboratoare.

Dacă rezultatul testării va fi pozitiv, toate aceste persoane vor fi internate sau izolate.

RT-PCR este metodă de testare pentru diagnosticul infecției COVID-19

Practic, pentru diagnosticul infecției COVID-19 se efectuează teste PCR cu ajutorul cărora se identifica direct virusul în secrețiile din tractul respirator recoltate în principal prin exudat nasofaringian.

Metodă de testare recomandată (la noi în țară, dar și la nivel internațional) pentru stabilirea diagnosticului este cea de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), așa cum este RT- PCR (Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction). RT- PCR se referă la reacția de polimerizare în lanț, o tehnologie de biologie moleculară care este folosită pentru a amplifică și transcrie secvențele de ARN viral (virusul SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN) în fragmente de ADN, pe care le multiplică pentru a le putea detecta. Cu ajutorul acestei reacții este posibilă identificarea fragmentelor de ARN viral în secrețiile respiratorii recoltate de la pacient.

Pentru realizarea testelor PCR se recoltează probe din tractul respirator superior prelevate cu ajutorul tampoanelor de exsudat nasofaringian și faringian și/sau probe din tractul respirator inferior, precum spută (dacă există) sau aspirat endotraheal sau lavaj bronhoalveolar de la pacienții cu afectare respiratorie acută severă.

Centrul European de Control al Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății recomandă că diagnosticul se se pună utilizând aceste teste de biologie moleculară.

în prezent, testele de tip PCR se pot realiza doar în laboratoare de biologie moleculară care sunt bine dotate tehnologic, care au personal calificat, care au la dispoziție toți reactivii necesari realizării testelor.

Pentru a crește capacitatea de testare și a descrește presiunea asupra laboratoarelor în care se efectuează testele de biologie moleculară, în condițiile deficienței de aprovizionare cu reactivii necesari, se consideră important să se poată utiliza în practică și teste rapide.

Sensibilitatea și acuratețea testelor rapide poate fi mai mică decât a testelor diagnostice realizate în laboratoare acreditate. De aceea, înainte de a fi utilizate aceste teste rapide că teste de rutină, este nevoie de validarea clinică a performanțelor diagnosticului în viață reală (analizând rezultatele pe care le dau și comparându-le cu rezultatele testelor RT-PCR) pe un număr mare de persoane.

Este recomandat să vă testați pentru a nu ajunge din nou în starea de urgență din cauza că vom avea mai multe cazuri de infectare decât pot acoperi spitalele noastre.

 

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply