Press "Enter" to skip to content

La marginea sănătății. Persoanele cu HIV, vulnerabile în fața problemelor dentare

Serviciile de îngrijire dentară nu sunt accesibile unui număr semnificativ de persoane din cauza costurilor ridicate. Există și grupuri de persoane care, atunci când doresc să meargă la dentist, se confruntă cu bariere suplimentare, cum ar fi discriminarea.

Aceasta este și situația persoanelor care trăiesc cu Virusul Imuno-deficienţei Umane (HIV)/ Sindromul Imuno-deficienţei umane (SIDA) și care accesează cu dificultate îngrijirile stomatologice atât de necesare, chiar și acum când HIV este o afecțiune cronică ce poate fi gestionată cu succes datorită tratamentului existent.

Care sunt factorii care fac persoanele cu HIV/SIDA mai expuse riscului de a avea probleme de sănătate orală decât restul populației? Cei mai frecvenți sunt reprezentați de costurile ridicate, teama de a fi refuzați de medicul stomatolog, impactul pe care îl are boala cronică asupra sistemului lor imunitar, efectul medicației continue asupra sănătății orale și aptitudinile personale de igiena orală.

În acest context intervine cabinetul stomatologic dedicat persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA al Fundației Baylor Marea Neagră, unic la nivel național, locul în care diagnosticul HIV este doar o altă boală de luat în considerare atunci când sunt oferite îngrijirile stomatologice și care oferă persoanelor care trăiesc cu HIV garanţia că nu le va fi refuzat tratamentul.

Cabinetul stomatologic al Fundației Baylor Marea Neagră oferă soluții medicale gratuite pentru problemele critice de sănătate orală ale persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA cu ajutorul partenerilor care s-au alăturat proiectului pentru a asigura accesibilitatea și continuitatea serviciilor de medicină dentară.

Persoanele cu HIV, vulnerabile în fața problemelor dentare

Un astfel de partener este ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care, pentru al șaselea an consecutiv, a ales să sprijine programul „O mai bună sănătate orală pentru toate persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA”.

„Cabinetul stomatologic de la Baylor România va continua să existe atâta timp cât vor exista ziduri care să împiedice accesul persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA la îngrijire stomatologică. Terapia antiretrovirală le-a schimbat viața persoanelor care trăiesc cu această afecțiune cronică, dar, chiar și în anul 2020, se manifestă încă frică și ignoranță în raport cu HIV și cu persoanele care trăiesc cu această boală. Lucrurile se schimbă, însă ele se schimbă prea lent pentru cei care trăiesc cu HIV sau SIDA și care au nevoie de un tratament specific”, a declarat Ștefania Mihale, Director Dezvoltare Proiecte Medicale la Baylor.

Potrivit ei, o sănătate orală bună este esențială pentru cei a căror viață este afectată de această boală cronică.

„Oamenii uită că sănătatea dinților determină ce putem mânca și, cel mai important, ne poate diminua capacitatea de a lua medicamente. Viața persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA depinde de autoadministrarea regulată a medicamentelor. Serviciile stomatologice de la Baylor sunt accesate de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA și care, în cea mai mare parte, locuiesc în regiunea noastră, adică Dobrogea, dar, din când în când, primim solicitări și din alte părți ale României”, a declarat Ștefania Mihale.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply