Press "Enter" to skip to content

OFICIAL Măsuri pentru călătoria cu avionul, în starea de alertă

Prin ordin de ministrul s-au trasat următoarele măsuri pentru călătoria cu avionul, în starea de alertă, astfel încât să se poată preveni cât mai mult răspundirea epidemiei de coronavirus, potrivit MAI

Măsuri și reguli pentru călătoria cu avionul

I. Măsuri și reguli la nivelul operatorilor aerieni 

măsuri călătoria cu avionul
Pasagerii vor fi grupați pe familii și, în măsura posibilităților, cât mai distanțați
 1. Pasagerii sunt îndrumați să efectueze operațiunile de check-in on-line.
 2. Operatorii aerieni asigură echipamente de protecție pentru membrii echipajelor.
 3. Piloții sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în cazul părăsirii cabinei de pilotaj, și să-și igienizeze mâinile, prin spălare cu apă și săpun sau dezinfectare cu dezinfectanți pe bază de alcool, după terminarea sarcinilor în afara cabinei de pilotaj.
 4. Operatorii aerieni sunt obligați să doteze aeronavele cu substanțe dezinfectante și echipamente de protecție de rezervă.
 5. Personalul navigant este obligat să-și igienizeze mâinile, prin spălare cu apă și săpun sau dezinfectare cu dezinfectanți pe bază de alcool, după fiecare interacțiune cu pasagerii sau bunurile acestora.
 6. Accesul în cabina de pilotaj a personalului de sol de la escală este interzis, cu excepția celui dedicat pentru curățenie și dezinfecție sau a personalului tehnic.
 7. Accesul în cabina de pilotaj este interzis oricărei persoane care nu este membră a echipajului de zbor.
 8. Mișcările în cabina de pilotaj se reduc la un minim necesar;
 9. Se interzice utilizarea echipamentelor sau materialelor de protecție care ar putea obstrucționa accesul la echipamentele de urgență, ar împiedica accesul la măștile de oxigen, ar împiedica accesul la căile de evacuare de urgență sau ar limita contactul vizual sau auditiv cu echipajul de cabină.
 10. Serviciul la bord va fi suspendat/limitat pe rute/destinații în funcție de nivelul de risc declarat de autorități;
 11. Pasagerii vor fi grupați pe familii și, în măsura posibilităților, cât mai distanțați;
 12. Aeronava trebuie să fie dezinfectată după fiecare rotație;
 13. Pasagerii au obligația de a purta masca de protecție la urcarea la bordul aeronavelor, precum și pe toată durata călătoriei.
 14. Accesul la bord este permis cu un singur bagaj de mână.
 15. Materialele printate vor fi eliminate de la bord, cu excepția instrucțiunilor de salvare și a pungii;
 16. Pasagerii vor fi instruiți cu privire la completarea în timpul zborului, după caz, a formularului PUBLIC HEALTH PASSENGER LOCATOR FORM (Ediția 15 a Anexei 9 OACI) sau a altui document solicitat de autoritatea competenta în domeniul sănătății publice și predarea acestuia la debarcare, autorității competente pentru sănătatea publică.
 17. Pasagerii vor fi informați cu privire la regimul care le va fi aplicat la sosirea în România.
 18. Se vor aplica procedurile stabilite pentru cazurile în care la bordul aeronavei sunt identificați pasageri simptomatici.
 19. Pasagerii vor fi instruiți cu privire la procedurile de debarcare, astfel încât să se respecte măsurile de distanțare socială.

Măsuri pentru călătoria cu avionul

II. Reguli la nivelul aeroporturilor 

măsuri călătoria cu avionul
Ghișeele de check-in se deschid cu 3 ore înainte de ora programată pentru decolarea aeronavei
 1. Pentru a evita aglomerările, companiile aeriene / agenții de handling informează pasagerii să se prezinte la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de ora programată pentru decolare.
 2. În vederea asigurării distanței de protecție între persoane, se reconfigurează atât traseele de deplasare a persoanelor, cât și suprafețele de staționare temporară în zonele nerestricționate, cum sunt parcările publice din fața terminalelor de pasageri, peroanele de la intrarea în terminalele de pasageri, sălile de așteptare din interiorul terminalelor de pasageri, ghișeele de înregistrare (check-in, ticketing), zonele de alimentație publică, birourile de informare, zona de așteptare pentru efectuarea controlului accesului, zonele de îmbarcare, zonele de ridicare a bagajelor și zonele pentru efectuarea evaluării epidemiologice precum și zonele de control trecere frontieră.
 3. Procesul de verificare a temperaturii și gestionarea persoanelor care nu îndeplinesc condițiile de sănătate în vederea efectuării călătoriei, prin raportare la prevederile legale și normele sanitare, este în sarcina instituțiilor/agențiilor statului care au competențe legale în acest sens.
 4. Pentru a asigura măsurile de menținere a distanțării sociale, se creează culoare în interiorul cărora se marchează pe pardoseală, cu autocolante, linii de demarcație pentru păstrarea distanței minime de siguranță între pasageri (față-spate și lateral).
 5. Ghișeele de check-in se deschid cu 3 ore înainte de ora programată pentru decolarea aeronavei.
 6. Pentru fiecare cursă, se asigură un efectiv suficient de angajați care să realizeze procedurile la ghișeele check-in;
 7. Vor fi luate măsuri privind adaptarea semnalisticii și mesajelor video care rulează pe monitoarele din zona de control de securitate, astfel încât să fie prezentate instrucțiuni cu privire la menținerea distanțării de protecție;
 8. Administratorii aeroporturilor stabilesc împreună cu agenții de handling proceduri pentru asigurarea transportului pasagerilor spre/dinspre aeronavă în grupuri care să asigure distanțe minime de siguranță între pasageri, fără a depăși 50% din capacitatea mijlocului de transport;
 9. În zonele critice identificate (spații cu utilizare intensă, cum ar fi zonele de control de securitate, zonele de control trecere frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic, grupuri sanitare), va crește frecvența de realizare a operațiunilor de dezinfecție a suprafețelor și volumelor pentru eliminarea riscului de contaminare, după cum urmează: dezinfecție aer/ suprafețe cu substanță biocidă – cel puțin la 4 ore, dacă există activitate de zbor; dezinfectarea tăvilor de la filtrele de securitate – cel puțin o dată pe tură; dezinfecția grupurilor sanitare – cel puțin la 2 ore;
 10. Totodată se asigură următoarele măsuri:
  a. vor fi amplasate covoare cu soluție dezinfectantă pe fluxurile de circulație a pasagerilor și personalului;
  b. vor fi amplasate dozatoare cu dezinfectant sau cu șervețele dezinfectante pe fluxurile de circulație a pasagerilor și personalului, în special la intrarea în terminale și în zona porților de îmbarcare.
 11. Ventilarea naturală va fi îmbunătățită pe cât posibil în terminale, în timp ce recircularea aerului
  va fi redusă;
 12. Având în vedere că măsurile de protecție sanitară afectează capacitatea de procesare a pasagerilor, administratorul aeroportului, după consultare cu transportatorii aerieni și celelalte autorități cu atribuții în punctele de trecere a frontierei, va corela programul de zbor cu noile capacități de procesare rezultate din aplicarea măsurilor de protecție sanitară.
Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply