Press "Enter" to skip to content

Teoria unui economist: Statul nu ajută firmele pentru ca acestea să fie vândute mai ieftine străinilor

Statul nu ajută firmele pentru ca acestea să fie vândute mai ieftin străinilor, după ce actualii acționari nu le vor mai putea susține, aceasta este teoria unui economist. 
„De ce nu se dau bani la firme (mai ales în turism)? Pentru că există multe companii transnaționale care vânează asseturi (active, companii) ieftine. Nu dai bani la companiile româești, ele cad, antreprenorii sunt sufocați de datorii și unii nu mai altă cale decât de a vinde. Cum vând? Păi după un an ca 2020 cum să vândă? IEFTIN, că bilanțul e cu pierderi”, spune economistul Adrian Câciu.
Potrivit lui, acest lucru este valabil în mai multe sectoare, turismul e pe înțelesul tuturor (hoteluri, pensiuni, hosteluri etc.). La fel și la terase, baruri și restaurante. La agricultură e și mai și.
„Aici miza e de 10 ori mai mare dar e și strategică având legătură cu securitatea alimentară a populației.
Avem multe ferme medii și mari aproape de faliment pentru că oficialii români nu vor să dea despăgubiri fermierilor. Dacă cineva crede că Franța sau alte țări s-au bucurat că România a fost în topul statelor cu productii în anii trecuți, se înșeală amarnic. Acum este PAY-BACK time!”, a mai spus Câciu pe pagina sa de Facebook. 
Acesta este de părere că fermele ajung la sapă de lemn, pline de datorii, iar mulți fermieri vor fi nevoiti să vândă. Și vin italienii, spaniolii, francezii, germanii, olandezii și cumpără.
„De unde au bani? Pai, dacă nu stiti, toate aceste tări au credit de portofoliu pentru “abroad affairs/overseas investments”. Adica statul si bancile dau credite pe 20-30 de ani dacă un cetatean francez, italian, olandez, german, spaniol cumpără afaceri în străinătate. Credit cu dobândă negativă. Credit la nivel de milioane de euro per cetățean. Lucrurile acestea sunt cunoscute de oficialii români și îmi asum ce spun! Este un fenomen de acaparare care nu a început acum ci a început cu terenurile agricole”, mai spune economistul.
Acum se va concentra pe companii, pe ferme, cu toate activele (terenuri proprietate, arenda sau concesiune, tractoare, utilaje etc.). Nu se face nimic pentru capitalizarea fermierilor. Așa cum nu se face nimic pentru capitalizarea antreprenorilor în general.
„Poate am uitat să va spun, dar evaziunea fiscală în agricultură este de 3,4 miliarde euro anual.
Poate am uitat să vă spun că marii traderi de cereale (americani, olandezi, germani, chinezi) sunt pe pierdere an de an si nu plătesc taxe statului român. Poate am uitat să vă spun dar deficitul comercial cu produse agroalimentare s-a amplificat în anul 2020 cu peste 30%. Acel jurământ depus la învestirea actualilor demnitari este un jurământ strâmb. România este scoasă la tarabă!”, mai spune economistul.
Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply