Press "Enter" to skip to content

Vacantele in sudul litoralului, mai scumpe. Va avea de suferit si programul „Litoralul pentru toți”

Vacantele in sudul litoralului tocmai s-au scumpit după ce, Consiliul Local al Mangaliei a decis să impuna o taxa de 5 lei/zi/turist. Asta inseamnă că pentru un cuplu, care vrea sa stea la mare 7 nopti, costurile s-au majorat cu 70 de lei. In conditiile in care cea mai ieftina cazare este de 50 de lei pe zi de persoana, pretul pachetului s-a majorat cu 10%.

Potrivit consultantului in turism Traian Badulescu, banii din aceasta taxa ar trebui cheltuiti in mod transparent pentru ca altfel nu s-a realizat nimic.

„Banii se vor duce catre prima prima Organizatie de Managament a Destinatiei (OMD) infiintata in Romania, cea din Mangalia. Daca banii acestia nu se vor cheltui in mod transparent atunci vorbnim de sume incasate de la turisti doar pentru a umple anumite buzunare. Personal sunt de parere ca sumele vor trebui chelstuite pe promovarea turismului din sudul litoralului, care inainte de 90 era cea mai cautata destinatie”, ne-a declarat Traian Badulescu.

Mai mult, acesta este de părere că, in OMD Mangalia ar fi trebui sa se implice mai multi parteneri privati, nu unul singur care sa fie alaturi de Primaria Mangalia si Organizatia Patronala Mangalia.

Pe de altă partea, OMD Mangalia a fist infiintat in urma cu un an si jumatate, iar de atunci nu a avut nici un fel de activitate notabila. Organizatia are o pagina de Facebook cu doar 44 de persoane care o apreciaza, iar in decursul istoriei sale nu are decat cateva postari, o data la cateva luni.

OMD Mangalia este prima Organizatie de Management al Destinatiei din Romania , cu rol principal in dezvoltarea statiunilor de pe litoralul sudic romanesc (Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia).

Mai mult, in conditiile in care taxa deja se va impune si se va colecta de la o luna la alta tuturor structurilor de cazare autorizate, cele neautorizate deja vor mai castiga un avantaj.

„Nu spun că aceasta taxa este un lucru rau, ba din contra. Toate destinatiile majore au o astfel de taxa pe care turistii o platesc, dar la noi, exista foarte multe strcuturi de cazare neaurizate care vor castiga un avantaj din faptul că ele nu percep aceasta taxa, peste cele deja evidente legate de nefiscalizarea banilor incasati”, a mai spus Badulescu.

Litoralul pentru toti se va scumpi simtitor

„Desi nu pare o suma mare, daca o raportam la un sejur de 5 zile, pentru cei care urmaresc ofertele din programul Litoralul pentru toti, acestea se vor scumpi simtitor. Pai sa luam un exemplu de cazare pe 5 zile pentru 200 de lei, la doua persoane sunt 400 de lei. Iar daca aplicam aceasta taxa, costul mai creste cu inca 50 de lei. Nu este mult, dar pentru cei care nu prea isi permit, o majorare de 12,5% poate fi una destul de mare”, ne-a mai declarat Traian Badulescu.

Acesta este de părere că poate taxa ar fi putut sa aiba o alta forma, precum cea din Bucuresti.

„In Bucuresti, daca nu ma insel, taxa turistica este un anumit procent din prima noapte de cazare, parcă undeva la 1,5% din costul prime nopti. Iar in acest caz, la o cazare de 200 de lei pe noapte, sa spunem, taxa ar fi de doar 3 lei”, a mai spus Bădulescu.

Cati bani se vor strânge din taxa

Filip Dumitru, președintele OMD Mangalia, a declarat pentru Ziare.com că banii vor fi folositi pentru imbunatatirea peisagistică precum plantarea de flori in zonele circulate, dar si pentru semnalizarea hotelurilor sau alte astfel de proiecte.

„Preconizam ca vom strange in acest sezon undeva la 700.000 de lei, adică echivalentul a 140.000 de innoptari. Iar banii vor fi folositi pentru promovarea statiunilor si infrumusetarea acestora prin plantarea de flori, spre exemplu, sau semnalizarea anumitor hoteluri”, a spus Filip Dumitru.

De asemenea, acesta a mai afirmat că, inca nu exista planuri concrete pentru bani deoarece proiectul se afla acum in punctul zero.

Presedintele OMD Mangalia este constient ca sunt multe lucruri care ar putea fi imbunatatite in sudul litoralului si spera ca acestea se vor remedia cat mai repede cu ajutorul taxei. „Speram sa ridicam confortul turistilor care ajung aici, astfel incat acestia sa revina”, a conchis Filip Dumitru.

Ce spune Hotarârea Consiliului Local Mangalia

Potrivit HCL Mangalia 283, taxa specială este necesară pentru inițierea și realizarea programelor de dezvoltare ale destinației turistice integrate Mangalia, precum și pentru sustenabilitatea circulației turistice către zona de sud a litoralului românesc (municipiul Mangalia și stațiunile aflate în administrarea acestuia), prin creșterea competitivității destinației turistice integrate ”Mangalia și stațiuni“ la nivel național, regional și global.

„Taxa constituie venit cu destinație specială la bugetul local, fiind utilizată pentru dezvoltarea infrastructurii turistice și de întreținere a destinației turistice Mangalia și punerea în valoare a patrimoniului turistic din municipiul Mangalia și stațiunile aferente.  Programele, acțiunile și proiectele privind dezvoltarea destinației turistice integrate Mangalia si stațiuni, vor fi inițiate de către Asociația O.M.D. Mangalia”, se arata in hotarare.

Taxa se încasează de la persoanele care beneficiază de servicii de cazare în structurile de cazare turistică clasificate de pe raza municipiului Mangalia și stațiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, după cum urmează:

– persoanele cu vârsta peste 18 ani care beneficiază de servicii de cazare în structurile de cazare turistică clasificate de pe raza municipiului Mangalia și stațiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp, vor plăti taxa de stațiune în valoare de 5 lei/zi/ turist.

Tot in hotarare se mentioneaza ca banii vor fi folositi pentru:

  • acordarea sprijinului pentru dezvoltare infrastructurii turistice, în scopul creșterii gradului de satisfacție al vizitatorilor în destinație;
  • realizarea lucrărilor de întreținerea destinației turistice; − gestionarea coordonată a componentelor destinației turistice Mangalia;
  • creșterea calității și crearea de noi servicii publice destinate turiștilor.

 

 

 

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply