Press "Enter" to skip to content

Vaccinurile AstraZeneca distribuite în România nu sunt cu probleme

Vaccinurile AstraZeneca distribuite în România nu fac parte din lotul despre care vorbeşte Agenţia Europeană a Medicamentului, care a fost în 17 ţări, a declarat premierul Florin Cîţu.

Dar, pentru precauţie, s-a luat decizia, la nivel naţional, ca 3.000 de doze rămase din primul lot AstraZeneca intrat în România să fie puse în carantină până la luarea unei decizii.

„În România nu este acel lot despre care vorbeşte EMA, care a fost în 17 ţări. Deci, acolo nu avem nicio problemă. Există, un lot, primul lot, cred, din AstraZeneca unde mai avem 3.000 de doze cred, care vor fi puse o săptămână în carantină, să luăm o decizie. Nu este nicio decizie a EMA, luăm noi această decizie pentru că vrem să fim precauţi. Este o suspiciune, nu este un caz clar, este o suspiciune în Italia şi atunci ca să fim precauţi, să nu existe nicio problemă, decizia a fost luată ca aceste 3.000 de doze să fie puse în carantină, dar, repet, nu este o recomandare EMA, nu este nimic, noi vrem să fim precauţi. (…) Ca să fim precauţi am luat această decizie pentru cele 3.000 de doze”, a declarat Cîţu.

Potrivit premierului, din informaţiile pe care le are până-n acest moment, lotul respectiv în care au apărut acele câteva probleme nu a fost distribuit în România.

Campania de vaccinare merge mai departe, am anunţat deja astăzi că primim suplimentar în luna martie 170.000 de doze de la Pfizer. După cum ştiţi, în ianuarie am fost de acord să suplimentăm dozele de Pfizer cu 8 milioane, care vor începe din aprilie, deci nu există nicio problemă pentru România să continue, în acelaşi ritm ca şi până acum, campania de vaccinare. Ştiţi foarte bine că a fost o campanie de succes şi este o campanie de succes în România”, a afirmat Florin Cîţu.

Premierul a punctat că această campanie de vaccinare nu este făcută ca un titlu de glorie.

„O facem pentru că obiectivul, cu cât vaccinăm mai repede oamenii, cu atât putem să ţinem economia deschisă, putem să ne permitem să revenim la normal mai repede, de aceea facem acest lucru”, a spus şeful Guvernului.

Cîţu a confirmat că programarea pentru etapa a III-a de vaccinare va demara pe 15 martie.

„Este cert, programarea începe de luni încolo pentru toată lumea. Şi vedeţi, am ajuns mai repede, pentru că iniţial aveam până la finalul lui martie doar 2,4 milioane de doze de vaccin pe care ştiam că le primim. Acum, luna aceasta ar trebui să fie 2,6 milioane doar în luna martie şi, iniţial, începeam cu etapa III-a, pentru că nu ştiam câte doze vin. Vom începe cu etapa a III-a cu toată lumea, deci începem mai repede tocmai pentru a ne asigura că vom ieşi mai repede din această.. .şi revenim la normal mai repede”, a explicat premierul.

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply