Press "Enter" to skip to content

De la 1 iunie se deschid terasele. Din 15 iunie, tot litoralul

De la 1 iunie se deschid terasele, iar din 15 iunie întreg litoralul, au anunțat surse care au participat la discuțiile de la Guvern dintre membrii Cabinetului Orban și reprezentanții din turism.

Potrivit acestora, premierul Ludovic Orban este de acord cu aceste două date, dar cu condiția ca până atunci epidemia de coronavirus să nu ia o turnură mai gravă decât este în prezent.

Jucătorii din Turism au făcut în nenumărate rânduri apel la autorități pentru a relanta turismul însă acestea nu au dorit să crească riscul răspândirii coronavirusului. Ca urmare, au mai relaxat, din data de 15 mai, condițiile pentru ieșitul în public, astfel că, atunci am trecut de la starea de urgență la starea de alertă.

UPDATE 17.00:

Guvernul susține industria HoReCa, dar cu anumite condiții

„Guvernul susţine, prin măsuri active, reluarea activităţii sectorului HORECA, atunci când situaţia epidemiologică o va permite, însă această etapă trebuie atent pregătită, în condiţii de siguranţă sanitară pentru cetăţeni”, a afirmat prim-ministrul.

Conform Executivului, discuţiile au vizat stabilirea unui calendar de redeschidere a sezonului turistic în România, a teraselor şi cafenelelor, precum şi măsurile de sprijin necesare pentru redresarea sectorului.

„Prim-ministrul a subliniat că la nivelul Guvernului sunt în etapă avansată de pregătire mai multe măsuri de sprijinire a economiei de care va beneficia şi industria HORECA. În acest sens, sunt avute în vedere acordarea de garanţii guvernamentale pentru creditele contractate de IMM-uri pentru capital de lucru şi investiţii, prelungirea acordării şomajului tehnic pentru sectoarele care nu îşi pot relua activitatea, într-o primă etapă, iar, ulterior, susţinerea din fonduri guvernamentale a unei părţi a cheltuielilor de salarizare pentru angajaţii ale căror locuri de muncă vor fi menţinute de angajatori”, mai spune premierul.

UPDATE 16.00:

Proprietarii de terase pot ataca în instanță HG care instituie starea de urgență

Proprietarii de restaurante, terase, locuri de joacă sau cazinouri care se simt discriminaţi faţă de alţi antreprenori care şi-au putut redeschide afacerile după încetarea stării de urgenţă pot ataca în instanţă Hotărârea de Guvern emisă, prin care se instituie starea de alertă, titrează Ziarul Financiar.

potrivit jurnaliștilor ZF, chiar dacă Legea privind instituirea stării de alertă a intrat în vigoare, OUG 68/2020 nu a fost abrogată şi oferă cadrul legal pentru ca deţinătorii de afaceri să se considere vătămaţi într-un drept sau interes legitim.

Articolul 42 din ordonanţă prevede posibilitatea atacării în contencios administrativ a hotărârii de guvern prin care se instituie starea de alertă.

„Hotărârile prin care se declară, se prelungeşte sau încetează starea de alertă, precum şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel naţional sau pe teritoriul mai multor judeţe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungeşte sau încetează starea de alertă, precum şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, se publică în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective şi intră în vigoare la data publicării. Hotărârile prevăzute la alin. (1) se aduc neîntârziat la cunoştinţă populaţiei prin mijloacele de comunicare în masă, se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune în cel mult două ore de la adoptare şi sunt retransmise în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de alertă. Hotărârile prevăzute la alin. (1) pot fi atacate în condiţiile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ”, se arată în OUG 68/2020.

STIRE ÎN CURS DE DEZVOLTARE

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply