Press "Enter" to skip to content

Turismul european ar putea pierde 80 de miliarde de euro. Sezonul de iarnă rămâne închis!

Operatorii din turismul european cer autorităților să suspende „măsurile de carantină ineficiente” și să dea drumul sezonului de iarnă.

În conformitate cu noile orientări publicate de EASA și ECDC privind testarea și măsurile de carantină, membrii NET (Rețeaua pentru Sectorul Privat European în Turism – Network for European Private Sector in Tourism) solicită guvernelor europene să suspende imediat măsurile de carantină generală și restricțiile de călătorie.

Cheltuielile potențiale din industria turismului, în valoare de 80 de miliarde de euro, sunt în pericol.

Operatorii din turism cer utilizarea testelor antigenice, care sunt accesibile și rapide pentru folosire înainte de plecare sau de sosirea la destinație

Testele antigen, o soluție viabilă

Săptămâna trecută, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) au adoptat Liniile directoare pentru testarea COVID-19 și carantina călătorilor cu avionul.

Scopul este de a sprijini statele membre în stabilirea unei abordări coordonate pentru a reduce riscurile legate de circulația persoanelor în și între țările UE / SEE și Marea Britanie în contextul pandemiei COVID-19. Aceasta ia forma unor recomandări privind utilizarea măsurilor de testare și carantină în diferite scenarii de călătorie între zone cu niveluri de risc diferite.

Ghidul face câteva recomandări foarte importante. În situația epidemiologică actuală din țările UE / SEE și Marea Britanie, unde există o transmisie pe scară largă a COVID-19, AESA și ECDC recomandă:

• suspendarea testării sistematice pentru SARS-CoV-2 și / sau în carantină a călătorilor cu avionul;
• scutirea de la carantină și / sau testarea SARS-CoV-2 pentru pasagerii care călătoresc pentru o perioadă scurtă de timp (adică întoarcerea preconizată în 72 de ore), având în vedere oportunitatea potențial redusă de infecție și în care contactele cu populația locală sunt limitate.

Orientările anterioare ECDC din 29 octombrie 2020 indică faptul că utilizarea testelor rapide de antigen reduce transmiterea ulterioară prin detectarea timpurie a cazurilor extrem de infecțioase, permițând o urmărire eficientă a contactelor.

Pierderi de 80 de miliarde de euro

Industria turismului are nevoie de o abordare coordonată a restricțiilor de călătorie. O trecere la un regim de restricții proporționale mai bazate pe dovezi ar putea salva sezonul european de turism de iarnă, care este estimat la 80 miliarde de euro în cheltuieli în cadrul industriei.
„Industria noastră solicită guvernelor europene să ușureze restricțiile de călătorie pentru sezonul de iarnă, atâta timp cât situația epidemiologică nu s-a îmbunătățit pentru a justifica testarea și / sau măsurile de carantină. Mai mult, restricțiile de călătorie pentru călătoriile scurte de afaceri ar trebui ridicate, fiind recunoscut faptul că acestea reprezintă un risc mai mic de transmisie. De asemenea, vă sfătuim să ridicați restricțiile de călătorie pentru pachetele de călătorie, care, ca și în cazul călătoriilor de afaceri, generează contacte minime cu populația locală în stațiune”, a declarat Eric Drésin, Secretar General NET.

Pe de altă parte, Dumitru Luca, președintele ANAT spune că restricțiile trebuie bazate pe dovezi.

„Industria turistică a suferit enorm din cauza pandemiei și considerăm că orice măsură ineficientă, adoptată doar de dragul de a fi adoptată, aduce prejudicii imense. Atât timp cât se respectă regulile de igienă și distanțarea socială, nu văd ce probleme pot apărea. Oamenii au nevoie de a-și petrece undeva vacanța, la aer, ceea ce implică atât o stare generală mai bună, cât și sănătate fizică, dar și psihică. Până în prezent, s-a văzut că industria turismului nu a generat multe infectări, nicăieri în lume, din momentul în care au început să fie adoptate măsurile de siguranță”, declară Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Dați de știre:

Be First to Comment

Leave a Reply